Hoe kies je de juiste foto van jezelf voor op je website?

De juiste foto kiezen in 6 tips.

Uiterlijk zegt natuurlijk niet alles, maar aan de hand van een foto kan de bezoeker van je website een eerste inschatting maken of jullie samenwerking een prettige gaat worden. Vooral voor dienstverleners is dit belangrijk. Vind jij het ook lastig om de juiste foto te kiezen? Bekijk dan deze 6 waardevolle tips aan de hand van mijn eigen pogingen.

 

 

Tip 1: Hou je doel voor ogen.

alternatieve-selfie

Deze foto heb ik een tijdlang gebuikt als profielfoto toen ik als kunstenaar actief was. Het viel op en paste bij mijn werk. En als kunstenaar is het minder belangrijk dat je eigen gezicht duidelijk in beeld komt (dacht ik toen). Nadeel aan deze foto is de nogal stevige prijs en de beroerde belichting. Donkere foto's maken een sombere indruk dus liever de snelheid overtreden op een mooie zonnige dag.

Nu ik een foto zoek voor op Cdyk Webdesign is het doel van de foto toch anders. Uniek en creatief is prima, maar herkenbaarheid is nu veel belangrijker geworden. Als webdesigner werk ik nauw samen met de klant. Een duidelijk herkenbare foto helpt de klant inschatten of we gaan klikken of niet.

Dus: hou altijd het doel voor ogen en pas je foto aan als je doel verandert.

Tip 2: Maak de juiste indruk

in rust selfie

Toegegeven: mijn gezicht is op deze foto duidelijk herkenbaar.  Maar tenzij ik mezelf wil promoten als matras-tester geeft deze foto niet bepaald de juiste indruk.

Bedenk van tevoren welke indruk je wilt oproepen bij je toekomstige klant. Actief? Meedenkend? Begripvol? Professioneel? Laagdrempelig?
Zorg dan dat je die indruk ook wekt. Ben je een timmerman en wil je een enthousiaste professionele indruk maken? Pak dan je gereedschap en zet het op iets wat je timmert. Doe vervolgens alsof je even opkijkt van je werk (niet vergeten te lachen want je hebt plezier in je werk). Zo'n indruk sluit veel beter aan bij wat de klant zoekt: iemand die kan timmeren en er ook zin in heeft!

Tip 3: Maak het niet te ingewikkeld

heel aparte selfie
surrealistische selfie

Deze foto's hebben allebei hetzelfde probleem: omdat ik wat onzeker ben over mijn uiterlijk maak ik de foto onbewust onnodig ingewikkeld. Wat ik daarbij over het hoofd zie is dat het resultaat nogal vervormd is.

Deze voorbeelden lijken misschien overdreven maar als je in de weer gaat met selfies (die je neus altijd groter doen lijken) en mooi-maak-filters (die standaard alle karakter uit je gezicht poetsen) krijg je al snel hetzelfde effect: je lijkt een beetje op een buitenaards wezen en de bezoeker van je website zal onbewust denken: "Voelt niet goed".

Dus: hou het simpel, echt en puur natuur.

Tip 4: Trek je niets aan van tips

profielfoto-pasfoto-nieuw

Deze foto voldoet totaal niet aan tip 3 want ingewikkeld. Toch heb ik 'm een tijdlang gebruikt op mijn website. De oplettende bezoeker wordt namelijk nieuwsgierig hoe deze foto gemaakt is, klikte erop, en kwam uit bij dit artikel en ziet hoe ik zaken creatief en met humor uitleg in woord en beeld (= een doel bereikt!).

Dus: voel je vrij om het toch te doen zoals het niet zou moeten, als dat bij jou en je doel past. Bedenk daarbij wel altijd wat de de mogelijke bij-effecten kunnen zijn.

Dezelfde pasfoto brengt ons meteen bij...

...Tip 5: gebruik een spontane foto

Natuurlijk doe je je stinkende best ontspannen te kijken, maar poseren geeft toch altijd iets onnatuurlijks. De blik wordt wat gespannen en de glimlach wat stijfjes.
De truc is om veel foto's te laten maken terwijl jij in actie bent, na een tijdje vergeet je de fotograaf. Of nog beter: kies een fotograaf die je aan het lachen maakt, een echt spontane lach is altijd onweerstaanbaar (zelfs als je begrafenisondernemer bent).

Tip 6: Er is meer mogelijk dan je denkt

Natuurlijk ben ik een eenmanszaak maar toch...

cdyk-webdesign-teamfoto

...heb ik een foto gemaakt van het hele team van Cdyk Webdesign in actie. Deze foto trekt leuk de aandacht en laat meteen zien dat ik foto's realistisch kan bewerken, wat een duidelijk toegevoegde waarde is voor een webdesigner.

Samengevat

  • Bedenk wat het doel is van de foto.
  • Maak lekker veel foto's, speel er mee en kies pas achteraf de foto die het beste past bij je doel.
  • Aarzel niet om er wat karakter in te stoppen zodat de bezoeker van je website ziet waar jij voor staat.
  • Vergeet niet dat Cdyk Wedesign je foto kan "sjoppen" tot wat je wilt.

 

Zoek je een webdesigner die je ook helpt bij het maken van de inhoud van je website (en handig is met Photoshop)?